Recent werk

CO2-stofzuigers

 

Bossen zijn krachtige CO2-stofzuigers. Ze halen een derde van onze uitstoot weer uit de atmosfeer, maar daalt door houtkap. Wetenschappers zeggen dat we bomen moeten laten groeien, eerder dan nieuwe bomen planten is de beste oplossing. Zolang bomen groeien zijn ze druk bezig koolstofdioxide uit de lucht te halen en om te zetten in zuurstof. Dus gewoon door wat ze zijn en doen, matigen bomen de temperatuur op Aarde. De mens is tegenwoordig ook haastig op zoek naar technologieën om CO2 uit de atmosfeer te halen. Dat is juist wat bossen al miljoenen jaren doen. Bossen slaan dertig procent van de koolstof op uit de CO2 die wij hebben uitgestoten. Dat moet verdubbelen. We moeten het volle potentieel van bossen als koolstofmachines benutten. Vele bossen veranderen in productiebos voor houtproducten en biobrandstof. Dus planten we massaal nieuwe bomen. Het beste is om de natuurlijke bossen onder bescherming te plaatsen en in productiebossen de bomen pas op latere leeftijd kappen. Dat is wat we moeten doen. Ook dode bomen creëren een universum van nieuw leven. Ze gaan in de humuslaag op, waarna uit de bodem nieuwe bomen groeien. De bodems zijn schatkisten vol koolstof. Productiebossen moeten we pas kappen wanneer de bomen hun potentieel van koolopslag bereikt hebben. Ook oude bomen slaan nog altijd erg veel koolstof op. Bomen blijven groeien en slaan koolstof op. Nieuw bomen doen er namelijk honderd jaar over om te groeien tot ze weer evenveel koolstof opslaan als de gekapte boom. Ook komen er door verdwijning van bomen openingen in het bladerdak. Daardoor warmt zonlicht de bodem en doet grote hoeveelheden koolstof uit de bodem vrijkomen. En denk aan de hernieuwbare energie. Boomstammen worden verwerkt tot pellets. Vanuit Roemenië rijden vrachtwagens volgeladen met boomstammen dag in dag uit de fabriek van Holzindustrie Schweighofer binnen, een Oostenrijkse houtgigant. Uiteindelijk worden de pellets verbrand om onze huizen te verwarmen, waardoor CO2 in de atmosfeer komt. Bomen verwerken tot pellets voor biobrandstof lijkt dus waanzin. Hernieuwbare energie moet uit andere bronnen komen zoals zon en wind.

Sporen

Door de opwarming van de aarde neemt de zee-ijsbedekking in alle seizoenen af. Sneller in de zomer, dan in de winter. Zee-ijs reflecteert veel meer zonlicht dan het donkere oceaanoppervlak.

 

Als het ijs smelt, wordt er dus veel meer zonlicht door het water geabsorbeerd, en zal het extra opwarmen. Het ijs werkt als een soort koelmechanisme voor de eigen omgeving. Ook is de afname omkeerbaar. Als het klimaat weer zou afkoelen, dan neemt het zee-ijs met een aantal jaren vertraging weer in omvang toe.

 

Als zeewater bevriest, blijft het zout achter in het water. Hoe meer zee-ijs, hoe zouter het water dus zal zijn. Daardoor wordt het water zwaarder en kan het makkelijker afzinken. Dit is één van de drijvende krachten achter de oceaancirculatie. Deze “motor” wordt zwakker als er minder zee-ijs gevormd wordt, want dan zal het water minder zout en dus minder zwaar worden. Op die manier draagt het smelten van zee-ijs bij aan het afzwakken van de oceaancirculatie en brengt het de oceaancirculatie dichter bij het kantelpunt waarop de Golfstroom plots sterk verzwakt.

 

Bron: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/arctisch-zee-ijs-neemt-af-maar-kent-de-afname-een-kantelpunt

Gefilmd door Wulfila, omgeving Ommen o.a. een ijssalon en de ijskelder van Het Laar gelegen aan de Reggemarsdijk, plaatselijk bekend als Koeksenbelt

Vaartocht

Vaartocht met de 'Queen of Vechtvalley' door de prachtige natuur van Vechtdal Overijssel, naar de monumentale sluis en stuw van Vilsteren. Een mooie tocht van ongeveer 85 minuten.

Boederij uit de ijzertijd

Beneden de Regge

De Veluwsche Stoomtrein

Beekbergen

Harde lockdown

harde lockdown

Het Flaeijelfeest

Oudehorne met een Boerenoptocht van 4 kilometer. Van antieke landbouwmachines, een brandweerauto, paarden voor de koets tot stoomlocomotieven en het Koningspaar.

Fire Ambience


with peaks around 50°C
with peaks around 50°C

Schilderij week 39 2024, Slappeterpsterweg 28 september 2024

 

Niet alleen is de herfst warmer. Door deze stijgende temperatuur wordt het ook nog eens natter. ,,Als het warmer wordt, zit er meer vocht in de lucht en regent het meer.”