Papier/ zelfreflectie

 

Zelfreflectie

Woord en beeld is voor mij het ideale hulpmiddel om onderwerpen met elkaar te verbinden. Vanuit mijn gevoel en gedachtes maak ik een omschakeling naar betekenisvolle beelden. Enerzijds is het een zaak van gevoel (Tolstoi) en zie het ook als een abstract werk met formalistische kanten. Een geboorte van iets (Lyotard). Ik ben een echte vorm man. Woorden als open, gesloten en waarneming en daarmee gematched losse vormen, dwalen en kleur is bepalend in mijn beelden. Dit doormiddel van monochrome kleuren en kijkend naar licht en donker van materialen maak ik eigen beelden. Deze beelden laat ik samen komen in een aan de muur geplakt of op de vloer liggend werk. Er zijn beeldelementen die versnipperen of juist in elkaar klappen of in rust zijn en zo mijn gevoelens zichtbaar maken.

 

De fel gele kleuren en versnipperde elementen belichaamt een perifere waarneming, een open kanaal (schildersezel) met blootstelling, er is onderaan een dwaaltuin van wachtrijen. Banaangeel staat voor sensorisch overbelasting, leeglopen, tijdig stoppen met doen, terugtrekken en opladen. De kleur goudgeel duid op het losmaken van geblokkeerde energie zodat ik mij weer kwetsbaarder durf op te stellen.

 

Mijn werken kun je interpreteren als een manier om los te komen door het ronddwalen. De losse elementen staan voor gesloten, open, rust en het waarnemen daarvan: de elementen tonen i.c.m. de monochrome kleuren een speels schrift. Ik zie ook een vriendelijke en speels figuur in het werk.

 

Voor wat betreft de verschijningsvormen van de beelden is enerzijds het persoonlijke gevoelsleven een vertrekpunt, anderzijds is het zo geabstraheerd dat het anderen ook aanspreekt en dus ook naar buiten is gericht.

 

Beelden zijn geïnspireerd op cameraonderdelen, schildersezels, canvasdoeken maar ook beeldmateriaal van de wijde gezichten en het terugtrekken op het wad. Er is geëxperimenteerd met geel ‘eigen kleur’. De keuze om het kijken te verbeelden strookt geheel met mijn manier van waarnemen. Kijk kijken wordt duidend en alle open en gesloten vormen zorgen samen voor een los en speels beeld.